web_banneri_katedraali

I'll be Bach!

Julkaisemme Tapahtumien Yön urkukonsertin ohjelman netissä säästääksemme paperia!

Johann Sebastian Bach
Preludi Es-duuri, BWV 552 

Brad Fiedel
Teema elokuvasta ”Terminator II: Judgment Day” 

Johann Sebastian Bach
Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645 

Alan Silvestri 
Teema elokuvasta ”Forrest Gump” 

John Williams 
Teema elokuvasta ”Star Wars” 

Jerry Golsmith/Dennis McCarthy 
Teema TV-sarjasta ”Star Trek: The next Generation” 

Max Reger
Toccata op. 59/9  

Paul ja Linda McCartney
Teema elokuvasta ”Live and let die” 

Leon Boëllmann
Prière à Notre-Dame
Toccata 
(Sarjasta ”Suite gothique”, op. 25) 

Esa Toivola 
Improvisaatio John Williamsin, Henry Mancinin ja Monty Normanin teemoista 

Bach/Europe/Toivola
Toccata d-molli ja fuuga teemasta ”Final Countdown”  


Länsimaisen musiikin kirjoitettu historia on jo 1500 vuoden mittainen ja ensimmäinen tunnettu säveltäjänimikin on tuhannen vuoden takaa. Musiikki on kehittynyt kirkon suojissa ja vasta aivan hiljattain (1700-luvun lopulta alkaen) kirkko on siirtynyt sivustaseuraajan rooliin. 

Urkujen yli 2000 vuoden historiassa on lyhyt jakso, n. vuosina 1300–1700, jolloin urkumusiikki oli tiukasti oma lajinsa. 1700-luvulla Bach teki urkusovituksia Vivaldin viulukonsertoista ja 1800-luvun pariisilaiset urkurit soittivat oopperahittejä. 2000-luvulla vastaavaa lainailua uruille saa tietenkin elokuvamusiikista. 

Tässä konsertissa kuullaan kolme Bachin tunnetuimpiin kuuluvaa teemaa. Aloituksena oleva Es-duuripreludi on jykevintä urku-Bachia, jota ei enää voi ylittää – ainakaan kestossa. Wachet auf eli Herätkää! liittyy Raamatun viimeisen tuomion tematiikkaan, joka on muuten Hollywood-elokuvissa suosittu aihe, ajatellaanpa vaikka Terminator-elokuvan lisänimeä Judgment Day. Viimeisenä kuullaan Bachin urkuhitti ylitse muiden, tosin sen fuuga lähtee hieman ruotsalaisemmille urille. 

Allekirjoittaneen mielestä parhaat leffamusiikit eivät ole tyyliltään päivänpolttavinta pop-musiikkia vaan sekoittelevat klassista musiikkia, jazzia, fuusiota ja progea. Avaruuselokuvien musiikista tutut terssisuhteiset sointukulut ja vellovat sointimassatkaan eivät ole niitä elokuvia varten keksittyjä. Kuunnelkaapa vaikka YouTubesta Claude Debussyn sävellys Sirenes – kuin suoraan Hollywoodista! 

Tampereen Tuomiokirkon pääurkujen valtavat voimavaihtelut kuuluvat erityisesti Regerin Toccatassa ja salaperäiset sävyt Boëllmannin Prièressä. Urkujen jaloja trumpetteja voi ihastella Star Warsin teemassa. Nämä urut ovat tyylien sekoitus. Niiden suunnittelija Aarne Wegelius halusi universaalin soittimen, jolla voi soittaa kaikkea – ja onnistui. Siksi tämäkin konsertti on mahdollinen. 
Anna urkujen yllättää!

Tampereen tuomiokirkon holvien alla, Hugo Simbergin ja Magnus Enckellin salaperäisen kirkkotaiteen ympäröimänä, kaikuu musiikki. Se pauhaa täydellä voimalla, hiljentyäkseen yhtäkkiä salaperäiseksi hyminäksi. Sen rytmit ovat milloin raivoisia, milloin hitaan arvokkaita. Sen värikkäät sooloäänet kiehtovat, sen täysi voima saa aikaan pelonsekaista kunnioitusta. Se on musiikkia uruille.

Kierteleviä urkureita ja paikallisia muusikoita

Seitsemän konsertin esiintyjät on valittu huolella, läheltä ja kaukaa. Osa on kiertänyt ympäri Eurooppaa konsertoimassa, osa on hiljattain murtautunut urkusceneen. Yhteistä heille on se, että Tampereen tuomiokirkon ja sen urkujen maine on vetänyt heitä puoleensa. Kaupungin omat urkurit soittavat myös, sellaista, mitä ei joka sunnuntai kirkossa kuule.

Lue lisää esiintyjistä ja konserteista...

5000 urkupilliä

Tampereen tuomiokirkon pääuruissa on tuhansia pillejä. Ne toimivat pneumaattisesti eli paineilman avulla. Ohuet lyijyputket, joita uruissa on tuhansia metrejä, sekä pienet soittopalkeet välittävät soittajan sormien ja jalkojen käskyt pillistöille. Urut ovat 90 vuotta vanhat mutta taipuvat edelleen tämän päivän musiikkiin. Ja kiihtyvät nollasta sataan desibeliin muutamassa sekunnissa!

Eikä tässä vielä kaikki: Tuomiokirkossa on myös sivu-urut. Tämä elegantti pikkusoitin, joka toimii mekaanisesti, on omiaan vaikkapa Bachin musiikin soittamiseen.

Lue lisää uruista...

KATEDRAALI.ORG

Musiikkia uruille

 

                     


28.6.             Franz Danksagmüller (GER)

5.7.                Riikka Viljakainen

12.7.             Tomi Satomaa

19.7.             Kaisa Alasaarela

26.7.             Marina Väisä (RUS)

2.8.                Olivier Eisenmann (SUI)

9.8.                Esa ToivolaKonsertit klo 19.00, kesto n. 1 tunti

Vapaa pääsy

Ohjelma 10 €

 

Tampereen tuomiokirkko

Tuomiokirkonkatu 3b, 33100 Tampere
Tampereen tuomiokirkon urut (ja muitakin Tampereen urkuja) Instagramissa: