Rippikoulusta kysyttyä

Jos et löydä vastausta kysymykseesi näiltä sivuilta, ota yhteyttä. Helpoiten se onnistuu lomakkeella tai sähköpostitse nuorisotoimisto.tampere@evl.fi. Voit myös soittaa rippikoulutoimistoon p. 03 2190 319 ma-to klo 9.30-15.

Kysymyksiä ja vastauksia


Palaa otsikoihin

1. Täytyykö jotain opetella ulkoa?

Kyllä jotain. Useimmiten ulkoa opeteltavat asiat ovat keskeisesti kristinuskoon, mutta myös yleissivistykseen liittyviä asioita eli 10 käskyä, Isä meidän –rukous, uskontunnustus, Herran siunaus, kaste- ja lähetyskäsky sekä pienoisevankeliumi.

Palaa otsikoihin

2. Mitä riparille saa ottaa mukaan ja mikä pitää jättää kotiin?

Vaatteet, hygieniavälineet ja henkilökohtaiset lääkkeet sekä tietenkin rippikoulun oppikirjat ja muistiinpanovälineet; niillä pärjää koko riparin! Kotiin taas kannattaa jättää kotiteatterit, läppärit ja muut vastaavat isot ja / tai kalliit vempeleet, koska niille ei löydy kunnollista säilytyspaikkaa. Ja toisaalta riparilla on niin paljon puuhaa, että addiktoituneinkin cyberavaruusfriikki kykenee unohtamaan sen ajaksi bitit ja pelit. Kännykät ja henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut minisoittimet ovat ok, kunhan ne pysyvät mykkinä oppituntien ja hiljaisuuden aikana.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, että kunkin ryhmän opettajat määrittelevät itse sen, mitä saa ja mitä ei saa ottaa mukaan. Heiltä saat tarkempia ohjeita näistä asioista. Seuraavat kohdat puolestaan pätevät jokaiseen rippikouluryhmään ja kaikki opettajat ovat niistä samaa mieltä:

Ehdottoman kiellettyä ripareille on tuoda minkäänlaisia päihdyttäviä aineita. Jos riparilaisen hallusta tavataan kiellettyjä aineita, rippikoulun opettajilla on oikeus poistaa rippikoululainen ryhmästä. Tällöin myös rippikoulu saattaa pahimmillaan keskeytyä ja konfirmaatio siirtyä jonnekin tulevaisuuteen.

Kirkko kolkuttelee myös tupakoitsijan tervaista omaatuntoa: nuoria rohkaistaan tupakoimattomuuteen ja ripareilla noudatetaan Suomen laissa säädettyä tupakkalakia –leirit ovat savuttomia!

Palaa otsikoihin

3. Voinko vaihtaa rippikouluryhmää?

Voit vaihtaa rippikouluryhmää, mutta siinä on muutamia ehtoja. Ensinnäkin, jos ryhmä, johon haluat vaihtaa, on täynnä, vaihto ei onnistu ainakaan tähän ryhmään. Toiseksi, jos rippikouluryhmän kokoontumiset ovat jo niin pitkälle, ettei uusia rippikoululaisia enää ehdi mukaan, niin sitten vaihto ei onnistu. Mitä pidemmällä vuosi on, sen tarkemmin vaihtoja tulee harkita.

Palaa otsikoihin

4. Olen unohtanut ilmoittautua ja ilmoittautumisaika on jo päättynyt. Vieläkö ehtii?

Tervetuloa mukaan, mutta muutama asia on syytä huomata! Suurin osa rippikouluryhmistä on varmasti jo täynnä, ja siitä syystä et välttämättä mahdu mukaan haluamaasi rippikouluryhmään. Toinen este voi olla se, että ryhmän kokoontumiset ovat jo niin pitkällä, että enää ei ehdi mukaan. Jos siis haluat vielä mukaan, niin ota yhteyttä seurakuntayhtymän rippikoulupastoriin, niin selvitetään asia yhdessä!

Palaa otsikoihin

5. En asu Tampereella, mutta käyn koulua täällä. Pääsenkö Tampereella riparille?

Periaatteessa kyllä. Sinun täytyy ilmoittautua ajoissa ja olet lämpimästi tervetullut tänne rippikouluun, mikäli jossain niistä ryhmistä, joihin haluat, on tilaa. Suomeksi sanottuna ketään tamperelaista nuorta ei pudoteta pois mistään rippikouluryhmästä sen takia, että ei-tamperelainen mahtuisi mukaan. Tästä syystä kannattaa ilman muuta hakea tänne rippikouluun, mutta kannattaa ehdottomasti myös hakea oman kotiseurakunnan rippikouluun!

Palaa otsikoihin

6. Olen Harjun seurakunnan jäsen, mutta haluaisin Tuomiokirkkoseurakunnan riparille. Onko mahdollista?

On, mutta hieman samanlainen vastaus kuin edellisessäkin vastauksessa eli ilman muuta pääset, jos siinä Tuomiokirkkoseurakunnan rippikouluryhmässä, johon haluat, on tilaa. Ketään Tuomiokirkkoseurakunnan jäsentä ei kuitenkaan jätetä kotiseurakuntansa rippikouluryhmästä pois, joten sinun kannattaa (ja myös pitää) hakea Harjun seurakunnan rippikouluryhmään. Tärkeää on, että luet huolella ilmoittautumisohjeet.

Palaa otsikoihin

7.Olen ilmoittautunut järjestö- tai harrastusriparille Tampereen ulkopuolelle. Miten toimin?

Jokaiseen rippikouluun, myös järjestöjen erityispainotteisiin leireihin, sisältyy alkujakso omassa seurakunnassa. Siksi sinun tulee ilmoittautua alkujaksoryhmiin 6, 7 tai 8. Näistä saat todistuksen suoritetusta alkujaksosta, jonka viet sitten rippileirille mennessäsi.

Palaa otsikoihin

8. Urheilen paljon ja harjoitukset ovat juuri samaan aikaan rippikoulun kanssa. Mitä ihmettä teen?

Tärkein asia: ota yhteyttä rippikouluryhmäsi pappiin ja sovi asiasta hänen kanssaan. Näissä tilanteissa harkitaan aina erikseen, miten toimitaan. Selvää on kuitenkin se, että rippikoulun kesto on 80 tuntia ja siitä syystä joudut jollain tavalla korvaamaan poissaolosi rippikouluryhmäsi tapaamisesta. Jos puolestaan joudut olemaan poissa rippikoulusi leirijaksolta, niin se onkin erittäin hankalaa!

Kannattaa asennoitua rippikouluun siten, että se on sinun elämässäsi ainutkertainen kokemus, joka ei milloinkaan tule toistumaan ja ne kokemukset, mitä rippikoulustasi yhdessä rippikoulukavereittesi kanssa saat, ovat korvaamattomia!

Palaa otsikoihin

9. Minulla on konfirmaatio heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina, mutta samanaikaisesti on serkkuni häät Helsingissä. Mitä tehdään?

Lähtökohta on se, että ilman muuta menet serkkusi häihin. Rippikoulun suhteen on kaksi eri vaihtoehtoa: 1) joko vaihdat rippikouluryhmää, mikäli se on vielä mahdollista (katso kysymys ja vastaus nro 3) tai 2) menet jonkun muun rippikouluryhmän konfirmaatioon mukaan. Tässä tilanteessa ota suoraan yhteyttä seurakuntayhtymän rippikoulupastoriin.

Palaa otsikoihin

10. Haluaisin rippileirille, mutta minulla ei ole varaa leirimaksuun.

Ota yhteyttä Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän nuorisotoimistoon ja kerro tilanteesta. Tietyillä edellytyksillä on mahdollista saada joko osittainen tai kokonaan maksuvapautus normaalihintaisista rippikouluista. Sataprosenttisen varma asia on se, että raha ei ole rippikoulun käymiselle esteenä!

Palaa otsikoihin

11. Rippikouluun voi ilmoittautua yhdessä vain yhden kaverin kanssa. Meitä on kolmen hengen ystäväporukka, miten pääsemme samaan ryhmään?

Aikanaan kaveriryhmän ollessa max 3 yhdessä ilmoittautujaa, ryhmäpaikkojen jako oli todella hankalaa ja jouduttiin tekemään ns. pakkosijoituksia, eli laittamaan rippikoululaisia sellaisiin ryhmiin, joihin he eivät olleet lainkaan hakeneet huomattavan paljon. Tällä järjestelmällä kykenemme tarjoamaan lähes kaikille paikan jossakin hakemistaan neljästä ryhmästä haluamansa kaverin kanssa. Jos kolmen hengen ryhmä haluaa mahdollisimman suuret mahdollisuudet päästä samalle leirille, kannattaa hakea sellaisille leireille, jotka eivät ole kaikista suosituimpien joukossa. Näitä ovat talvileirit ja kesän loppupuolen leirit.

 

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi näiltä sivuilta, ota yhteyttä. Helpoiten se onnistuu lomakkeella tai sähköpostitse nuorisotoimisto.tampere@evl.fi.